Misleidend is de naam "eenheidsstatuut" allerminst. Want ondanks de vele wijzigingen aan ons arbeidsrecht die vanaf 1 januari 2014 ingaan, en die de kloof tussen arbeiders en bedienden moeten verkleinen, is van een eengemaakt statuut nog lang geen sprake.
De wijzigingen beperken zich voorlopig enkel tot het wegvallen van de carenzdag bij ziekte en tot een grondige herziening van de ontslagreglementering. Toegegeven, voorlopig volstaat dit, want u zal er al een flinke kluif aan hebben om u alle nieuwe regels eigen te maken.
Maar hiermee zijn alle verschillen tussen arbeiders en bedienden nog lang niet van de baan. Wil men op termijn echt naar een eenheidsstatuut evolueren, waarbij alle arbeiders en bedienden "werknemers" worden, dan moet er nog heel wat water naar de zee vloeien. Zonder in detail te treden zullen dan o.a. volgende verschillen eerst moeten weggewerkt worden:
-
de betaling van het vakantiegeld
-
de ziektereglementering
-
tijdelijke werkloosheid
-
het uitbetalen van voorschotten
-
de structuur van paritaire comités en syndicale organisaties
-
…
Volgens het huidige wetsvoorstel zullen deze verschillen volgens een "dwingend tijdskader" worden aangepakt.
Tot het zover is blijven uw arbeiders gewoon arbeiders en uw bedienden gewoon bedienden. Meer nog, u bent zelfs verplicht om dit onderscheid te blijven hanteren. Dit onderscheid is immers zo diepgeworteld in onze arbeidswetgeving dat het absoluut noodzakelijk is te weten tot welk statuut een werknemer behoort alvorens de juiste regels te kunnen toepassen.
Dit jaar hoeft u dus alvast uw arbeidsovereenkomsten nog niet aan te passen. Voor nieuwe aanwervingen vanaf januari, verwijdert u wel de clausule over de proefperiode uit uw contracten. Vanaf 1 januari 2014 houdt deze immers op te bestaan. Vergeet u dit toch, geen erg. De clausule is automatisch nietig, alleen oogt het slordig en maakt u als werkgever geen te beste indruk.
Wat u wel zal moeten aanpassen is uw arbeidsreglement. Meer daarover leest u in een ander artikel.
Lees ook:
Verplicht nieuw arbeidsreglement vanaf 2014.