De voorbije twee jaar heerste er heel onrust over de "aanslag geheim commissieloon", een bijzondere belastingaanslag van 309% die kan opgelegd worden aan ondernemingen die loon of voordelen van alle aard, toegekend aan bedrijfsleiders of werknemers, niet vermelden op hun fiscale fiches 281.
Een auto op kosten van de zaak, een kosteloze lening, en niet te verantwoorden aankoop of zelfs restaurantkosten die niet beroepsmatig blijken kunnen aanleiding geven tot deze monsterboete, wanneer de vennootschap het voordeel of de juiste waarde ervan niet vermeldt op de fiscale fiche en ook de genieter van het voordeel dit niet opneemt in zijn persoonlijke belastingaangifte.
Vanaf 2014, zo staat in de nieuwe wet ingeschreven, zal deze aanslag niet meer zo snel worden toegepast. Wanneer de fiscus vaststelt dat één of ander voordeel niet op de fiche vermeld staat, kan de genieter van het voordeel nu zelf zijn toestand regulariseren. Er zijn echter drie voorwaarde aan verbonden:
de vennootschap moet de naam van de genieter doorgeven aan de fiscus
deze laatste moet akkoord gaan om dit in zijn personenbelasting te laten opnemen
dit moet nog binnen een termijn van drie jaar kunnen gebeuren (te beginnen op 1 januari van het aanslagjaar).
Daar staat wel tegenover dat de betreffende lonen en voordelen niet meer aftrekbaar zijn voor de vennootschap.
Ook hoeft u voortaan niet meer te vrezen dat een etentje van de bedrijfsleider dat door de vennootschap wordt betaald, maar niet beroepsmatig blijkt te zijn, nog aan 309% kan belast worden wanneer er geen fiche is opgemaakt. Een circulaire zal dit eerstdaags bevestigen. Natuurlijk blijft aftrek van niet-beroepsmatige kosten uitgesloten.
Tot slot staat in de memorie van toelichting bij deze nieuwe wet, dat de fiscus geen sancties zal opleggen bij kleine misrekeningen en foutjes die ter goeder trouw gemaakt worden bij het berekenen van de waarde van een voordeel van alle aard.
Lees ook:
Een geschil met de fiscus? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u.
Beschouwt de fiscus een tablet ook als een pc?
Draait u persoonlijk op voor schulden aan de fiscus en de RSZ?
Goedkoop lenen aan uw werknemer, wat met RSZ en belastingen?