Sinds 1 oktober 2013 worden de RSZ-bijdragen voor extra's niet meer berekend op de effectieve uren en uurlonen, maar op een forfaitair bedrag. U kan hierbij kiezen tussen een uurforfait van 7 € of een dagforfait van 45 €.
Een extra die u een volledige dag inzet kost u hierdoor toch al gauw zo'n 20 tot 30 euro per dag minder.
Op voorwaarde dat u tijdens het lopende jaar op niet meer dan 100 dagen extra's hebt ingezet én gebruik maakt van extra's die zelf nog geen 50 dagen als extra hebben gewerkt. De zogenaamde "contingenten". Eens deze contingenten overschreden, betaalt u opnieuw de sociale bijdragen zoals u die ook vroeger betaalde. Tenminste voor de prestaties boven het contingent. De voordelige berekening op de prestaties binnen het contingent blijven behouden.
Nieuw vanaf dit jaar is ook dat op de prestaties van extra's binnen het contingent een forfaitair tarief van 33,31% bedrijfsvoorheffing (BV) wordt toegepast. En dat terwijl er in het verleden doorgaans geen bedrijfsvoorheffing werd ingehouden voor extra's !
Het nettoloon dat uw extra's op het einde van de maand op hun loonbrief zien staan, ligt vanaf dit jaar dus een pak lager dan voordien. Al is dat alleen maar schijn, want in werkelijkheid betalen ze op het einde van de rit meestal zelfs minder belastingen dan tijdens de vorige jaren.
Hoe verklaren we dit? In het verleden werden de verdiensten als extra in de personenbelasting bij de andere inkomsten opgeteld en werd op basis hiervan de werkelijke belastingschaal berekend. Meestal zat die boven de 33%. Vermits er op de inkomsten als extra geen BV werd ingehouden, konden de meesten zich aan een, soms flinke, bijbetaling verwachten. De extra wist dus nooit hoeveel hij werkelijk van zijn prestaties overhield. Het netto op de loonbrief gaf immers een vertekend beeld.
Daarom worden voortaan de verdiensten als extra (binnen het contingent) afzonderlijk op de belastingfiche vermeld en niet meer bij de andere inkomsten opgeteld. Met het forfaitaire tarief van 33,31% weet de extra nu perfect hoeveel hij precies verdient. En gesteld dat zijn totale inkomsten (extra + andere) op het einde van het jaar toch onder de 33,31%-schaal blijken te liggen, dan trekt hij het teveel aan BV gewoon terug.
Kortom, de extra doet in alle gevallen voordeel aan deze nieuwe nieuwe berekening. Alleen lijkt jammer genoeg het omgekeerde het geval omdat zijn loonbrief anders doet uitschijnen. En dit als werkgever uitgelegd krijgen is allesbehalve eenvoudig.
Lees ook:
Nieuwe regels gelegenheidsarbeid vanaf 1 oktober