7 februari '13
Hoe bepaalt u de vakantierechten van uw werk-nemers?
Om te weten op hoeveel dagen vakantie een werknemer recht heeft, moet u steeds gaan kijken naar de prestaties die hij leverde tijdens het voorbije jaar. Wie in 2012 het volledige jaar voor u werkte, heeft dit jaar recht op 4 weken wettelijke vakantie. Tenminste wanneer die werknemer bijvoorbeeld geen onbetaald verlof heeft gehad of tijdskrediet, niet ongewettigd afwezig was of langdurig ziek…
Werknemers die vorig jaar (gedeeltelijk) bij een andere werkgever hebben gewerkt, zullen u hiervan eerst de nodige bewijzen moeten voorleggen.
Voor bedienden is dat het vakantie-attest, dat ze normaal gezien samen met hun C4 en hun laatste loonbrief hebben ontvangen toen ze bij hun vorige werkgever uit dienst gingen. Op basis van dit attest zal u in mei ook een deel van het vakantiegeld dat hij bij zijn uitdiensttreding kreeg, moeten inhouden. Het is namelijk zijn vorige werkgever die hiermee (een deel van) zijn vakantie van dit jaar betaalt. Verwittig uw bediende hier nu alvast van, zodat hij in mei niet voor verrassingen komt te staan !
Voor arbeiders is het de Vakantiekas die een dergelijk attest aflevert. Alleen zal u daar tot in april of mei op moeten wachten. En dat is vervelend, want uw werknemer wil natuurlijk al vroeger zijn vakantie kunnen plannen. Vraag daarom aan elke nieuwe werknemer de C4('s) van het voorbije én het lopende jaar. Op basis daarvan kan u zelf zijn vakantierecht min of meer bepalen. Bij het goedkeuren van vakantie vermeldt u best dat het om een goedkeuring gaat onder voorbehoud van een toereikend saldo.
Werknemers die al langer bij u in dienst zijn, hebben wellicht recht op bijkomende anciënniteitsdagen. In de horeca (pc 302) is dat één bijkomende dag per tien jaar in de onderneming (voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers) of één dag per vijf jaar in de onderneming (voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers). Bestaat er in uw onderneming reeds een gelijkaardig voordeel, dan hoeft u deze anciënniteitsdagen niet toe te kennen.
Voor werknemers die het werk aanvatten of hervatten, en dus in principe dit jaar geen recht hebben op vakantie, bestaat nog de mogelijkheid van aanvullende Europese vakantie, een vrij omslachtig systeem waarop we in een volgend artikel terugkomen.