Voor de bepaling van de vakantierechten in ons land, gaat men kijken naar de prestaties tijdens het voorafgaande jaar, het zgn. vakantiedienstjaar. In de meeste ons omringende landen is dit anders, net als in onze eigen overheidssector trouwens.
Werknemers die het werk aanvatten of hervatten, hebben hierdoor in hun eerste jaar vaak geen recht op vakantie. Om die ongelijkheid weg te werken, is er sinds vorig jaar de Europese vakantie.
Het gaat hierbij om personen die:
- een beroepsactiviteit als loontrekkende beginnen;
- een activiteit als werknemer uitoefenen na een periode van activiteit in het buitenland;
- van het zelfstandigenstatuut overstappen naar het werknemers-statuut;
- van de overheidssector overstappen naar de privésector;
- een activiteit hervatten na een periode van:
volledige werkloosheid;
een lange ziekteperiode;
een volledige loopbaanonderbreking of
een verlof zonder wedde.
Tijdens het jaar waarin hij aanspraak wil maken op de Europese vakantie, moet uw werknemer al minstens drie maanden gewerkt hebben. Al dan niet aaneensluitend, al dan niet bij dezelfde werkgever. Dit wil zeggen dat vóór 1 april 2013 in principe niemand aanspraak kan maken op Europese vakantie.
Bovendien wordt ook gekeken hoeveel vakantiedagen de werknemer op basis van 2012 reeds had opgebouwd. Ligt dit aantal hoger dan wat de berekening voor Europese vakantie oplevert, dan valt de Europese vakantie weg. Levert de berekening voor Europese vakantie een hoger aantal op, dan mag uw werknemer het verschil bij zijn wettelijke vakantiedagen voegen. Het recht op aanvullende vakantie kan immer slechts worden gebruikt nadat alle wettelijke vakantiedagen zijn opgenomen.
Voor de Europese vakantiedagen zal de werknemer zijn gewone loon ontvangen. Dit bedrag moet echter gezien worden als een voorschot, dat u, of in geval van arbeiders de Vakantiekas, zal aftrekken van het dubbel vakantiegeld van het volgende jaar. Indien er niet voldoende dubbel vakantiegeld is om het voorschot af te trekken, zal er verder moeten afgetrokken worden van het vakantiegeld van de volgende jaren.
Klinkt ingewikkeld en omslachtig? Dat is het ook ! Bovendien is de Europese vakantie een recht, geen plicht.
Hebt u een werknemer in het voornoemde geval, dan raden wij u aan hem eerst de mogelijkheid te bieden om onbetaald verlof te nemen. Het zal u een hoop werk besparen en uw werknemer de onaangename gevolgen van de inhouding van een voorschot één jaar na datum.
Lees ook:
Hoe bepaalt u de vakantierechten van uw werknemers?
Heeft een pas afgestudeerde jongere dit jaar al recht op vakantie?