1. Het contact met voedingswaren is verboden bij:
- ernstige huidaandoeningen, open wonden;
- zware aandoeningen van de ademhalingswegen;
- ernstige aandoeningen van het spijsverteringsstelsel (diarree);
2. Nagels moeten proper en kort zijn.
3. Verzorg je mond-, lichaams- en haarhygiëne (lange haren samengebonden). Draag propere verzorgde onder-kledij. Geen make-up of waarneembare geuren.
4. Juwelen, piercings, uurwerken, persoonlijke bezittingen zijn verboden.
5. Trek dagelijks propere werkkledij aan. Hou vuile en propere werkkledij altijd gescheiden.
6. Draag steeds de verplichte persoonlijke beschermingsmiddelen op een correcte manier (bvb schort, werkschoenen, handschoenen, haarnetje, baardbeschermer).
7. Handen zorgvuldig wassen en desinfecteren:
- vóór en na elk contact met voedsel
- vóór en na de maaltijd
- na elk toiletbezoek
- na hoesten en niezen
8. Wondjes steeds laten verzorgen en afdekken met waterafstotende pleister.
9. Contact van de hand met de mond of neus vermijden. Niet krabben in het gezicht of op de hoofdhuid.
10. Werk ordelijk en net. Volg steeds de gegeven instructies voor reinigen en desinfecteren.
Overloop deze basisregels met elke nieuwe werknemer. Vermeld ze desnoods in uw arbeidsreglement of hang ze uit in de keuken. Maak ook uw bestaande werknemers er op gezette tijdens nog eens attent op en controleer geregeld of iedereen de regels naleeft.
Dr. Steve Bervoets
CLB Externe Preventie
Lees ook:
Bent u verplicht zich aan te sluiten bij een externe dienst?
Welke werknemers moeten op medisch onderzoek? (1)
Welke werknemers moeten op medisch onderzoek? (2)