12 maart '13
Is ontslag per sms geldig?
Om hierop te kunnen antwoorden, moeten we een onderscheid maken tussen een verbreking en een opzegging. Bij een verbreking maakt u onmiddellijk een einde aan een arbeidsovereenkomst en betaalt u uw werknemer een verbrekingsvergoeding uit. Van een opzegging spreken we wanneer u uw werknemer niet meteen laat gaan, maar een opzegtermijn laat presteren.
Opzegging
In dat laatste geval is ontslaan per sms niet mogelijk. De wet voorziet namelijk in strikte formaliteiten voor een opzegging. Zo mag de kennisgeving uitsluitend gebeuren per aangetekende brief. In principe is ook een deurwaardersexploot toegelaten, maar daarvan wordt zelden gebruik gemaakt.
Mondeling opzeggen of opzeggen per mail, sms, fax of gewone brief is dus uit den boze. Doet u dit toch, dan is de opzegging nietig, niet het onslag. M.a.w. uw werknemer is wel ontslagen, maar hoeft zijn opzegtermijn niet te presteren. Meer nog, hij kan zelfs een ontslagvergoeding van u eisen !
Verbreking
Voor een verbreking legt de wet dergelijke formaliteiten niet op. In dit geval laat u uw werknemer geen opzegtermijn uitdoen, maar betaalt u de overeenkomstige vergoeding in één keer uit. Verbreken kan u per brief, fax, mail, sms,… of zelfs mondeling. Al doet u er toch steeds best aan ook hier uw beslissing nog eens per aangetekend schrijven te bevestigen.
Dringende reden
Is de verbreking echter het gevolg van een ernstige fout van uw werknemer, dan kan u in sommige gevallen "ontslag om dringende reden" inroepen. In dit geval bent u noch een opzegtermijn, nog een verbrekingsvergoeding verschuldigd. Het moet dan wel gaan over een fout die iedere verdere samenwerking "onmiddellijk en definitief" onmogelijk maken. Ook hier kan de kennisgeving van het ontslag in principe perfect via sms of mail gebeuren, maar…
In geval van ontslag om dringende reden moet u binnen de drie dagen na de kennisgeving van het ontslag, ook de gedetailleerde motivering van het ontslag meedelen. En dat kan uitsluitende per aangetekend schrijven. Aangezien de formaliteiten in zulke situaties zeer strikt zijn en de gevolgen zwaar, raadpleegt u best steeds vooraf uw sociaal bureau.
De juiste handtekening
Let er ook op dat de ontslagbrief door de juiste persoon ondertekend werd. Niet iedereen kan immers zomaar op een geldige manier werknemers aanwerven en ontslaan. De persoon of personen die hiertoe gemachtigd zijn staan steeds met naam in de statuten van uw bedrijf vermeld in het Staatsblad.
Tot slot nog even deze bedenking. Ontslaan per sms is dus in sommige gevallen perfect mogelijk, maar misschien niet altijd even netjes. Wat ook de aanleiding is voor een ontslag, de manier waarop u een einde stelt aan een arbeidsovereenkomst, zegt vaak veel over u en uw zaak. Maak er daarom een gewoonte van om elk ontslag te formaliseren met een correcte, formele brief.