17 februari '14
“Medisch huisarrest” nu reeds onder vuur
Om de afschaffing van de carenzdag in het kader van het eenheidsstatuut te verzachten, mag de werkgever sinds 1 januari 2014 de zieke werknemer gedurende één aaneensluitend blok van 4 uur, tussen 7 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds, verplichten thuis te blijven om een bezoek van de controlearts mogelijk te maken. Tenminste wanneer hij deze mogelijkheid voorziet in een cao of in zijn arbeidsreglement.
Blijkt de werknemer bij controle van de controlearts tijdens het voorziene tijdsblok afwezig, dan kan hij zijn recht op gewaarborgd loon verliezen.
Hoewel het niet in de wet staat ingeschreven, maakt de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, nu reeds enkele kanttekeningen die het gebruik van deze mogelijkheid inperken.
Zo mag de werkgever dit "medisch huisarrest" niet voor de ganse duur van de ziekte opleggen, maar enkel bij het begin van de arbeidsongeschiktheid. De maximale duur wordt niet gedefinieerd.
Ook na een eerste controle mag de werkgever niet meer eisen dat de werknemer tijdens de rest van zijn ziekteperiode tijdens een bepaald tijdsblok verplicht thuisblijft. Meerdere controles uitvoeren mag wel nog steeds.
De werknemer behoudt ook zijn recht op loon als hij zijn afwezigheid tijdens dit verplichte tijdsblok kan rechtvaardigen.
Deze nieuwe mogelijkheid wordt hierdoor dus fel uitgehold. De beperkingen die de FOD WASO nu oplegt zullen ongetwijfeld voor heel wat discussies leiden.
Toch blijft het aan te raden deze mogelijkheid in uw arbeidsreglement op te nemen, samen met de andere routines die uw zieke werknemers moeten naleven, zoals de verwittiging en het verschaffen van een medisch attest.