De "Groep van 10", de belangrijkste onderhandelaars van werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, heeft vorige week een akkoord bereikt over de ontslagmotivering, het laatste grote hangende punt in het kader van het eenheidsstatuut.
Voortaan zal u voor elk ontslag een schriftelijke motivering moeten kunnen geven wanneer de werknemer daarom vraagt. Tot op heden hoefde dat niet. De ontslagen werknemer moet zijn verzoek wel binnen de 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst, per aangetekende brief tot u richten. Of in geval van een opzegtermijn, binnen de 6 maanden na de betekening ervan (= 3de werkdag na het versturen van de aangetekende opzegbrief), zonder dat daarbij de termijn van 2 maanden na het einde van de overeenkomst mag overschreden worden.
De werkgever deelt de concrete ontslagredenen eveneens per aangetekende brief binnen de 2 maanden na ontvangst van het verzoek mee aan de werknemer. Kan u dat niet of weigert u, dan riskeert u een bijkomende opzegtermijn van 2 weken. Bij onrechtmatig ontslag kan de rechter nog een bijkomende sanctie opleggen van 3 tot 17 weken loon.
Wanneer u reeds vrijwillig, op het moment van het ontslag, de ontslagreden(en) schriftelijk motiveerde, hoeft u op een dergelijk verzoek niet meer in te gaan en kan u ook geen boete oplopen.
Voor arbeiders bestond deze verplichting in zekere zin reeds onder de vorm van "willekeurig ontslag". Deze regeling verdwijnt en wordt strikter en algemener. Voor bedienden is de ontslagmotivering volledig nieuw.
Een belangrijke afzwakking van het oorspronkelijke voorstel is dat u tijdens de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst nog steeds kan ontslaan zonder motivering. Aaneensluitende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur en periodes als extra of interim in dezelfde functie, tellen wel mee in deze 6 maanden.
Ook bij herstructureringen, uitzendarbeid en studenten, brugpensioen, pensioen en stopzetting van de activiteit bent u vrijgesteld van deze motiveringsplicht. Bij ontslag om dringende reden is deze procedure uiteraard ook niet van toepassing.
De ontslagmotivering is van kracht vanaf 1 april voor de ontslagen gegeven of betekend (= aangetekend verstuurd vanaf 29/03) vanaf die datum.
In de praktijk betekent dit dat u voortaan best voor elke werknemer een dossier aanlegt onder de vorm van mails, aangetekende brieven of ondertekende evaluaties. Een eerste keer te laat komen kan immers de eerste keer zijn in een lange rij tekortkomingen. U doet er ook goed aan uw interne regels inzake bijvoorbeeld verwittiging bij ziekte, roken, consumeren van drank en eten, kledij en uiterlijk,… in uw arbeidsreglement op te nemen. Op het moment dat u uiteindelijk tot ontslag zal overgaan is het aan u om de tekortkomingen aan te tonen. Verwacht u alleszins bij elk ontslag aan een briefje van de vakbond waarin naar de motivering gevraagd wordt.
U zorgt er uiteraard ook voor dat de ontslagreden op de overeenstemt met de werkelijke reden.
De groep van 10 vond vorige week eveneens een compromis rond de index. Door een aanpassing van de indexkorf zal die in de komende jaren minder snel stijgen. Hierdoor zullen ook de lonen minder snel stijgen.
Tot slot engageerden de sociale partners zich om tegen 1 januari 2015 andere verschillen tussen arbeiders en bedienden, zoals het vakantiegeld, weg te werken.
Lees ook:
Neem verstrengde ziekteroutines op in uw arbeidsreglement.
Mag ik van mijn arbeiders bedienden maken?
Exit carenzdag en proefperiode.