29 april '13
Moet u binnenkort een vertaler in dienst gaan nemen?
Het Vlaams taaldecreet stelt dat werkgevers de arbeids-overeenkomsten en alle andere documenten voor hun werknemers die in Vlaanderen worden tewerkgesteld, in het Nederlands moeten opstellen. Dit decreet had onder meer tot doel de verfransing en verengelsing van de arbeidsrelaties tegen te gaan.
Het Europees Hof oordeelde onlangs echter dat dit decreet uit 1973 indruist tegen het principe van het vrije verkeer van werknemers. De regeling kan volgens het Hof "een afschrikkende werking hebben voor niet-Nederlandstalige werknemers en werkgevers".
Wil dit nu zeggen dat u voortaan alle documenten voor uw werknemers in hun eigen taal zal moeten opmaken? En moet u binnenkort een vertaler in dienst gaan nemen? In de horeca zijn immers flink wat buitenlandse werknemers aan de slag. Zo'n vaart loopt het gelukkig niet.
Ten eerste betreft het enkel werknemers uit de Europese Unie. Maar dan spreken we nog steeds over 23 officiële en zowat 60 regionale talen.
Ten tweede doet het Hof ook enkel een uitspraak over de arbeidsovereenkomst, over de andere documenten wordt niet gesproken. Maar ook dat is uiteindelijk een detail.
Ten derde is het arrest enkel van toepassing op grensoverschrijdend verkeer van EU-werknemers. D.w.z. werknemers die in het buitenland wonen en in ons land werken of omgekeerd, of werknemers die gelijktijdig in meerdere landen door u tewerkgesteld worden. Dit is wel een erg belangrijke nuance in het vonnis, want dat maakt dat voor werknemers die in België wonen en in Vlaanderen werken het Vlaams Taaldecreet gewoon blijft gelden.
Voorlopig hoeft u zich dus nog geen zorgen te maken. Wat EU-werknemers betreft raadt het Hof wel aan om bij de arbeidsovereenkomst in de officiële taal (Nederlands) een versie te voegen in een taal die beide partijen verstaan. Meer dan een suggestie is dat op dit moment nog niet.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gaat echter wel bekijken hoe de regelgeving kan aangepast worden. Een hervorming van het Vlaams Taaldecreet in de nabije toekomst is dus niet uitgesloten. In Brussel, Wallonië en het Duitstalig deel van ons land gelden gelijkaardige regelingen. Ook die zullen wellicht binnenkort herbekeken moeten worden.