Wie kan jobstudent zijn?
Om als student te werken bij u, moet de jobstudent minstens vijftien jaar oud zijn en al de eerste twee jaar van het middelbaar achter de rug hebben. Hij mag dus niet meer vallen onder de voltijdse leerplicht.
Wie komt niet in aanmerking?
Studenten die sedert minstens twaalf maanden werken, komen niet in aanmerking. Zij kunnen vanaf dan enkel en alleen nog bij u werken als 'arbeider of bediende' en niet langer als student.
Ook de studenten die alleen avondschool of onderwijs met beperkt leerplan volgen, worden uitgesloten. Ook uitgesloten zijn de studenten die als stage onbezoldigde arbeid verrichten in het kader van hun studieprogramma. Buiten de stage kan studentenarbeid wel.
Een schoolverlater kan nog een studentencontract sluiten tijdens de maanden juli, augustus en september vlak nadat hij zijn studies afgerond heeft. Na september kan hij dan niet meer als jobstudent bij u aan het werk blijven.
Studentencontract
U moet de jobstudent in dienst nemen met een specifiek contract voor studenten. Het moet gaan om een contract van bepaalde duur voor maximaal 12 maanden.
In de nieuwe regeling is het niet langer nodig om een kopie van het studentencontract op te sturen naar de Inspectie van sociale wetten van uw regio. Dat moest u voordien in principe wel doen.
Goedkoop RSZ-tarief
Een jobstudent blijft nog steeds veel goedkoper dan een gewone werknemer, omdat u geen dure RSZ-bijdragen moet betalen op het loon dat hij bij u verdient.
U betaalt als werkgever 5,42% aan RSZ-bijdragen en de werknemer 2,71%. Voor de periode buiten de zomermaanden betekent dit dat de jobtudent voor u iets goedkoper is dan vorig jaar. In de zomer wordt hij iets duurder. Dit voordelige RSZ-tarief komt neer op een korting van 30% op de loonkosten ten opzichte van een 'gewone' werknemer.
Er zijn niet alleen de voordelige RSZ-tarieven. Een jobstudent is nog voordeliger, o.a. omdat u geen vakantiegeld voor uitdiensttreding (bediende) of een sociale bijdrage op de vakantiegeld (arbeider) moet betalen.
Jobstudent werkt meer dan 50 dagen
Het voordelige tarief geldt voor een jobstudent voor maximum 50 dagen per jaar. Werkt de jobstudent uiteindelijk meer dan 50 dagen, dan moet u voor die extra dagen (en alleen voor die dagen) wel het volledige RSZ-tarief betalen.
Om na te kijken of de student al 50 dagen gewerkt heeft, moet u niet alleen kijken naar de dagen dat de jobstudent bij u gewerkt heeft, maar ook naar de dagen die hij bij een andere werkgever gewerkt heeft. Dat maakt het extra moeilijk.
Hoe weet u dat?
Hoeveel dagen iemand al gewerkt heeft als jobstudent en wat zijn saldo is van die 50 dagen, kunt u voortaan nagaan op een speciale website:
https://www.mysocialsecurity.be/student
Vraag aan uw student dat hij via de website een attest afdrukt met het saldo van het aantal dagen en dat aan u bezorgt vóór hij een contract met u tekent. Zo kunt u er zeker van zijn dat de student niet al voordien bij een andere werkgever gewerkt heeft.
Ook dagen die de jobstudent nog niet effectief gepresteerd heeft bij een andere werkgever maar waarvoor die werkgever al wel een Dimona-aangifte deed, zijn al opgenomen in het saldo op deze website.
Bron:
Indicator, uitgever van Tips&Advies