Liefst 6 miljard euro heeft Europa veil voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Het EU-gemiddelde van werkloze jongeren ligt dan ook op bijna 25%, in Griekenland en Spanje is dat zelfs 50%. Vlaanderen scoort in verhouding met "slechts" 14,4% nog redelijk goed. Uit een recent OESO-rapport blijkt ook dat de werkloosheidskloof tussen goedopgeleide jongeren en laaggeschoolde leeftijdsgenoten alleen maar verder vergroot.
"We kampen momenteel met een hoge jeugdwerkloosheid. Vooral voor laaggeschoolde jongeren dreigt het nog al eens mis te lopen. We zien echter ook dat na twee jaar op de arbeidsmarkt, de handicap van het ontbreken van een diploma bijna is weggewerkt. Daarom zetten we erg in op het begeleiden van die jongeren naar een eerste job. Met de uitbreiding van de Activa-maatregel zetten we nog verder in op het verlagen van de loonkosten voor deze doelgroep", zegt Minister Van Werk Monica De Coninck.
Haar voorstel om jeugdwerkloosheid bij laaggschoolden tegen te gaan, werd vorige week goedgekeurd. Voortaan krijgt een bedrijf dat een werkloze jongere van minder dan 27 jaar zonder diploma middelbaar onderwijs aanwerft, gedurende maximum drie jaar een loonsubsidie van 1.000 euro per maand. Vroeger was dit maar gedurende 15 maanden en tot 25 jaar.
Bovenop de activa-premie van 500 euro krijgt de werkgever een bijkomende bijdragevermindering van 500 euro per maand, samen goed voor een maandelijkse verlaging van de loonkost met 1.000 euro. In totaal kan u dus tot 36.000 euro besparen per laagopgeleide jongere !
Eerder werd ook al een systeem van
jongerenstages ingevoerd voor laaggeschoolde jongeren.
Download hier de folder.