3 juni '13
De controledokter in 15 vragen. Deel 1
1. Hoe hou ik best mijn ziekte onder controle?
Bij een goed ziektebeleid komen heel wat zaken kijken. Beroep doen op controledokters is daar één van.
Alles begint echter bij duidelijke ziekteroutines. Moeten uw werknemers u voor elke ziektedag een dokterbriefje bezorgen? En wie moeten zij verwittigen bij afwezigheid? Zorg ervoor dat deze afspraken duidelijk in uw arbeidsreglement beschreven staan. Maak het ook niet te makkelijk. Zo mag u gerust eisen dat ze u persoonlijk bellen, in plaats van een eenvoudig sms-je. Wie echt ziek is zal hier zeker geen probleem van maken.
Neem ook de tijd voor een kort gesprek wanneer uw werknemer terugkeert uit ziekte, zodat hij het gevoel heeft dat hij opgevolgd wordt.
2. Heeft het zin om een controledokter te sturen?
Verwacht geen wonderen van een controlebezoek. In eerste instantie gaat u ervan uit dat een werknemer die zich ziek meldt ook echt arbeidsonbekwaam is. De anderen zouden bij een controlebezoek normaal gezien door de mand moeten vallen. Bovendien heeft een controlebezoek ook een afradend effect. De kans dat een werknemer thuis blijft omdat hij zich niet zo lekker voelt of gewoon geen zin heeft, zal een stuk kleiner zijn als hij weet dat hij gecontroleerd kan worden.
3. Waar vind ik een controledokter?
U kan zelf een controle-arts zoeken, maar er bestaan ook organismen die het controlebezoek voor u regelen. Dat bespaart u meestal heel wat tijd. Ook bij Horecafocus kan u hiervoor terecht.
4. Wat kost het mij?
Reken voor een controlebezoek toch snel 80 à 100 euro. Daar kunnen ook nog verplaatsingskosten bijkomen.
5. Wanneer stuur ik best een controle-arts?
Het heeft weinig zin om al meteen op de eerste ziektedag een controle-arts te sturen. Is uw werknemer echt ziek, dan zal de controle-arts dat de eerste dag alleen maar kunnen bevestigen. Wacht even af wat het doktersattest voorschrijft en stuur uw controle op de tweede of derde dag. Bovendien hebben arbeiders sowieso een carenzdag.
6. Moet uw werknemer zich verplicht aan de controle onderwerpen?
Ja, een zieke werknemer is verplicht mee te werken aan een medische controle. Doet hij dit niet, dan heeft hij geen recht op loon voor de volledige periode van zijn doktersattest.
Treft de controle-arts uw werknemer niet thuis op het moment van zijn bezoek, dan zal hij hem op zijn kabinet ontbieden door een bericht in de brievenbus achter te laten. De werknemer is verplicht hierop in te gaan, tenzij hij de woning niet mag verlaten of een andere gegronde reden heeft waardoor hij deze verplichting niet kan nakomen. Voorzie best in uw arbeidsreglement dat uw werknemer u in zo'n geval steeds onmiddellijk op de hoogte brengt.
Gaat hij zonder reden niet in op de uitnodiging, dan heeft hij dus geen recht op gewaarborgd loon voor de ganse duur van zijn attest.
7. Moet de controle tijdens de werkuren plaatsvinden?
Neen. De controles moeten plaats vinden op een redelijk, aanvaardbaar uur. Dat kan zelfs op zon- of feestdagen.
Meer in deel 2 met de volgende acht vragen.