Voor wie in België in de privésector werkt, geldt het ietwat ingewikkelde principe dat vakantierechten en vakantiegeld in het voorafgaande jaar worden opgebouwd. De vakantie die uw werknemers dit jaar opnemen en het vakantiegeld dat ze deze of volgende maand zullen ontvangen, hebben ze dus vorig jaar bij elkaar gewerkt. Of het nu gaat om arbeiders, dan wel om bedienden.
Zodra een werknemer minstens één jaar anciënniteit heeft en zolang hij niet van werkgever verandert, zal hij weinig ongemakken ondervinden van dit systeem. De problemen beginnen meestal wanneer een bediende bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat.
Het is namelijk de vorige werkgever die de vakantie voor het volgende jaar en eventueel ook nog de resterende vakantie voor het lopende jaar betaalt. En wel in drie verschillende bedragen: enkelvoudig vakantiegeld (EVG, het loon voor de vakantiedagen zelf), dubbel en aanvullend vakantiegeld (DVG, het "echte" vakantiegeld dat jaarlijks bovenop het loon
komt).
Arbeiders kennen onderstaande ongemakken niet. Hun vakantiedagen en vakantiegeld worden elk jaar betaald door één en dezelfde instantie uitbetaald, de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.
We lichten het principe verder toe aan de hand van twee fictieve voorbeelden.
Voorbeeld 1: in dienst vanaf 1 januari 2013
Ludo kwam bij u in dienst op 1 januari 2013. Tijdens het ganse vorige jaar was hij als bediende elders aan het werk. Samen met zijn laatste loonafrekening heeft hij van zijn ex-werkgever dus zijn volledige vakantiegeld voor 2013 ontvangen. Alles bij elkaar goed voor ruim 1,5 keer zijn netto maandloon.
Voorbeeld 2: in dienst vanaf 1 juli 2012
Magda daarentegen is al op 1 juli van vorig jaar bij u begonnen. Zij ontving bij haar eindafrekening het vakantiegeld voor haar resterende vakantiedagen in 2012. Maar omdat ze ook van 1 januari tot 30 juni 2012 bij die andere werkgever heeft gewerkt, heeft ze hiermee ook al voor 2013 de nodige vakantierechten opgebouwd.
Vakantieattesten
De vorige werkgever geeft zijn bediende dus het loon mee voor de vakantiedagen die hij bij u mag opnemen. U recupereert dit bedrag via het loon van de bediende en betaalt hiermee enerzijds de betaalde vakantiedagen die hij bij u mag opnemen (EVG) en anderzijds het vakantiegeld in de maand mei of juni (DVG), dat u herrekend op basis van zijn huidige loon.
Op zich een vrij logische, zij het omslachtige, nul-operatie waarvan de bediende nooit schade kan ondervinden. Integendeel, verdient de bediende bij u meer dan bij zijn vorige werkgever, dan zullen alle drie de vakantiegeldbedragen aan dit nieuwe loon worden herrekend. Verdient hij minder, dan wordt het bedrag dat u mag aftrekken steeds geplafonneerd tot zijn huidige loon.
Om het de volgende werkgever niet nog moeilijker te maken, worden de bedragen van dit vakantiegeld , samen met de periode waarin het werd opgebouwd en eventueel de opgebouwde rechten en reeds opgenomen vakantiedagen in een vakantieattest samengevat. Dit vakantieattest is een verplicht document dat elke bediende die uit dienst gaat van zijn werkgever meekrijgt.
Zonder vakantieattest kan een nieuwe bediende tijdens zijn eerste jaar immers geen aanspraak maken op betaalde vakantie. Hebt u nog niet alle vakantieattesten ontvangen, vraag ze dan zeker nu op en bezorg ze aan uw sociaal bureau zodat zij aan de verrekening kunnen beginnen.
En dan begint meestal de miserie…
Waarschijnlijk hebt u het principe nu wel beet, maar u voelt de bui al hangen. Bij de meeste bedienden is dit geld immers al lang op tegen dat u het in mindering mag gaan brengen. En dat is op het moment dat u het vakantiegeld uitbetaalt. Of wanneer de bedienden later in dienst komt, bij zijn eerste loonafrekening. Ludo ontving het bedrag echter al in december, Magda reeds in juli 2012, bijna een jaar geleden ! En voor Magda maakte u ook in 2012 reeds een soortgelijke afrekening. In de maand van de afrekening zal Ludo nagenoeg geen loon overhouden, Magda slechts een halve maand…
Wat kan u hieraan doen? Niet veel. U bent verplicht om de vakantieattesten van uw nieuwe bedienden te verrekenen. In principe mag u de aftrek spreiden over meerdere maanden, maar niemand kan u hiertoe verplichten. De beidende heeft het geld namelijk al ontvangen en wist in principe waar het voor diende.
Wijs uw nieuwe bedienden er dus best op voorhand duidelijk op wat hen te wachten staat, zodat ze het geld opzij kunnen zetten. Of ze uw goede raad ook ter harte zullen nemen is een andere vraag, maar een gewaarschuwd man of vrouw is er in elk geval twee waard.
Lees ook:
Vakantiegeld: wat telt mee en wat niet?
Het vakantiegeld komt er weer aan...