Voor een aantal categorieën van werknemers is het bij wet verplicht hen vóór de aanwerving én nadien op regelmatige basis aan een medisch onderzoek te onderwerpen. Laten we beginnen met de categorieën die voor de horeca van belang zijn.
Werknemers die in contact komen met onverpakte voedings-waren
Hier zijn twee wetgevingen van kracht. De wet op de levens-middelenhygiëne stelt dat alle "personen" die rechtstreeks in contact komen met levensmiddelen om de drie jaar een medisch onderzoek moeten ondergaan. Het gaat hier zowel om werknemers, werkgevers als "anderen", zoals bijvoorbeeld leveranciers.
Met één onderzoek om de drie jaar komt u er echter niet van af. Daarnaast is er immers het KB betreffende het gezondheidstoezicht van de werknemers, dat stelt dat al uw werknemers die in direct contact komen met onverpakte voedingswaren (kok, keukenhulp,…)jaarlijks bij de arbeidsgeneesheer moeten passeren.
Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) houdt toezicht op de eerste wetgeving, het FOD WASO op de tweede.
Jongeren
Elke jongere die bij aanvang van zijn tewerkstelling de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt heeft, moet zich medisch laten testen. Dus in principe ook alle studenten onder die leeftijd, zelfs als ze maar één dag bij u werken. Het medisch onderzoek moet echter maar één keer gebeuren, nl. de eerste keer dat de student tewerkgesteld wordt. Heeft de student ooit elders reeds studentenarbeid gedaan, dan zou u er dus gemakshalve vanuit kunnen gaan dat dit onderzoek al gebeurd is.
Werkt uw student als interim, dan valt het medisch onderzoek ten laste van het uitzendkantoor. Dat is immers de werkgever.
Beeldschermwerkers
Werknemers die gedurende minstens 4 uur per dag gebruik maken van beeldschermapparatuur, zoals computers, moeten een ogentest laten uitvoeren. Om de 5 jaar wanneer ze jonger zijn dan 50, om de 3 jaar wanneer ze ouder zijn dan 50.
Rijgeschiktheidsattest
Chauffeurs van taxi's en bussen moeten over een aangepast medisch attest beschikken, het zgn. rijgeschiktheidsattest. Op het eerste zicht niet relevant voor een horeca-onderneming, maar vergis u niet. Hoeveel hotels beschikken er bijvoorbeeld niet over een shuttledienst. Maar ook de chauffeur van het busje van een cateraar die met zijn collega's naar een opdracht rijdt, moet zo'n attest kunnen voorleggen. Want strikt gezien valt iedereen die personeel vervoert in opdracht van de werkgever én in een voertuig van de werkgever onder deze verplichting ! Bovendien controleert de politie hierop en zijn de boetes niet mals.
Andere categorieën
Daarnaast zijn ook werknemers die blootgesteld worden aan ergonomische (b.v. repetitief werk) of psychosociale (b.v. nachtwerk) belasting aan medisch toezicht onderworpen. De arbeidsgeneesheer zal meestal samen met u deze analyse maken.
Stelt u mindervalide werknemers tewerk waarvoor u een premie krijgt, dan zijn deze ook onderworpen aan medisch onderzoek.
Tenslotte zijn er de werknemers die blootgesteld zijn aan bepaalde chemische of fysische risico's, die een functie bekleden met verhoogde waakzaamheid, die gevaarlijke installaties of toestellen bedienen of zwangere werknemers die op een risicopost zijn tewerkgesteld. Maar deze komen in de horeca niet of nauwelijks voor.
Voorafgaand aan de indiensttreding
De werknemers die wettelijk aan een gezondheidsbeoordeling onderworpen zijn, moeten die in principe vóór hun indiensttreding ondergaan. Het is immers de bedoeling om hiermee na te gaan of de persoon medisch wel geschikt is om zijn functie uit te oefenen. In de praktijk mag u deze controle tot 30 dagen na deze datum uitstellen, op voorwaarde dat de duur van het contract meer dan 30 dagen bedraagt.
Verplicht medisch onderzoek maakt deel uit van de taken van een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. U bent vrij in uw keuze van externe dienst. Horecafocus werkt samen met
CLB Externe Preventie.