In een eerdere nieuwsbrief gaven we u reeds een voorproefje van de nieuwe flexi-jobs. De RSZ meldt inmiddels op haar website dat het nieuwe systeem vanaf 1 december 2015 in voege gaat. De teksten dienen nog wel in het Staatsblad te verschijnen. In deze nieuwsbrief lichten we de flexi-jobs in al hun aspecten toe.
Het nieuwe statuut van de flexi-job is er uitsluitend voor de horeca (pc 302) en voor uitzendkrachten die in de horeca actief zijn. Bovendien zullen alle horeca-ondernemers van deze nieuwe regeling gebruik kunnen maken, aangezien die niet gekoppeld is aan het gebruik van de geregistreerde kassa.
U kan de flexi-job echter niet zomaar voor al uw werknemers toepassen. De voorwaarde om als werknemer in aanmerking te komen voor een flexi-job is dat men reeds minstens 4/5 werkt bij één of meer andere werkgevers. Dat mogen ook werkgevers binnen de horeca zijn, zelfs verschillende vennootschappen van éénzelfde eigenaar. Dat laatste opent wel perspectieven.
Voor de beoordeling van de tewerkstellingssituatie kijkt men naar drie kwartalen eerder (T-3). Een werknemer die u vanaf 1 december in een flexi-job wenst aan te nemen, moet dus tijdens het eerste kwartaal van 2015 minstens 4/5 bij een andere werkgever onder contract hebben gelegen. Elk kwartaal zal er op die manier een nieuwe beoordeling plaatsvinden. Vanaf 1 januari 2016 gebeurt deze check automatisch via de dimona-aangifte, tot dan zal u zelf de nodige bewijzen bij uw werknemers moeten opvragen.
Tellen niet mee voor deze minimum tewerkstelling: prestaties als leerling, leerplichtige, student (eerste 50 dagen), extra of flexi-job. Prestaties onder buitenlandse sociale zekerheid tellen wel mee, op voorwaarde dat de werkgever hiervan een bewijs voorlegt aan de RSZ.
Naast de tewerkstellingsvoorwaarde in T-3, mag de flexi-jobber in het kwartaal van zijn tewerkstelling bij diezelfde werkgever niet meer dan 79% met een vast contract aan de slag zijn. De contracten van uw voltijdse werknemers met 20% verlagen om hen daarna voordelig in te zetten met een flexi-job heeft dus geen zin. De flexijob is dus wel combineerbaar met een OTH van minder dan 80% of met een EXT bij dezelfde werkgever. Maar dan moet die werknemer wel nog steeds minstens 4/5 bij een andere werkgever aan de slag zijn geweest in T-3 !
De flexijobber mag zich ook niet in een opzegtermijn of in een periode gedekt door een verbrekings- of ontslagcompensatievergoeding bevinden bij de werkgever waar hij zijn flexijob uitoefent.
Op de flexi-job staan geen beperkingen zoals bij extra’s.
Flexi-jobbers mogen meer dan twee opeenvolgende dagen werken en mogen ook structureel worden ingezet.