Vandaag ontvangen meer dan 1.650.000 werknemers elke maand maaltijdcheques. Dat is één Belgische werknemer op drie. En dat is geen toeval. Maaltijdcheques zijn immers een interessante manier om het loon van uw werknemers op een budgetvriendelijke manier aan te vullen. Het is zelfs één van de meest gewaardeerde sociale voordelen.
Maaltijdcheques zijn 100% vrijgesteld van RSZ en niet belastbaar voor de werknemer. Voor de werkgever zijn ze aftrekbaar tot 1 € per cheque. Per werkdag mag u één cheque geven. De waarde van de cheque bepaalt u zelf, maar mag niet meer dan 7 euro bedragen. Daarvan betaalt uw werknemer minimum 1,09 euro zelf, wat u inhoudt op zijn loon.
Sinds dit jaar wint de elektronische maaltijdcheque bovendien steeds meer terrein op de papieren versie. Hierdoor valt de administratieve last die de distributie en opvolging van de cheques met zich meebracht nagenoeg volledig weg.
Sinds deze maand is nu ook een laatste obstakel weggevallen. Voortaan blijven maaltijdcheques gedurende een volledig jaar geldig, daar waar dat voorheen slechts drie maanden was. Maaltijdcheques die momenteel nog melding maken van de oude geldigheidsduur van drie maanden, blijven ook effectief wel maar drie maanden geldig.
Maakt u nog geen gebruik van maaltijdcheques, dan is het zeker het overwegen waard dit in de toekomst wel te doen. Samen met de andere bestaande alternatieven voor het gewone loon, kunnen zij helpen om uw loonkost beheersbaar en uw personeel tevreden te houden.
Aanvaard u zelf maaltijdcheques als betaalmiddel, dan geldt voor de nieuwe cheques met een duur van 12 maanden dat u ze tot drie maanden na de vervaldatum de tijd hebt om ze naar de uitgever terug te sturen. Maaltijdcheques die vóór augustus 2013 werden uitgegeven en dus nog een vervaldatum van drie maanden hebben, moeten binnen de gebruikelijke termijn worden teruggestuurd.
Lees ook:
Bonusplan: ook fiscus verhoogt maximumbedrag
100 euro netto-opslag per jaar dank zij de drankvergoeding
Bedrijfsrestaurant en maaltijdcheques?
De forfaitaire onkostenvergoeding: hoe ver mag u gaan?
Aanvullend pensioen, een duurzame vorm van loonoptimalisatie