26 augustus '13
Uw kelner verschijnt dronken op het werk. Kan u hem hiervoor zo maar ontslaan?
Stel uw kelner meldt zich dronken voor zijn shift, en dat is niet de eerste keer. Wat kan u hieraan doen? Kan u hem ontslaan wegens dringende reden?
Zo eenvoudig is het helaas niet. De rechtspraak beschouwt alcohol- en drugsverslaving doorgaans als een ziekte en vanuit die optiek is het bijzonder moeilijk om iemand om deze reden te ontslaan. Zeker als uw werknemer zijn werk naar behoren blijft uitvoeren, en er geen klachten zijn van collega's of klanten, wordt het erg moeilijk.
Bovendien is ook het vaststellen van de dronkenschap geen eenvoudige zaak. Als werkgever hebt u de mogelijkheid om ademtests of psychomotorische tests af te nemen, zoals het lopen over een rechte lijn. Afdoende tests als urinecontroles en bloedafnames zijn uit den boze, of u zou er de politie al moeten bijhalen.
Wel mag u als werkgever een werknemer, waarvan u oordeelt dat hij niet in staat is zijn job naar behoren uit te voeren, wegens arbeidsongeschiktheid naar huis zenden. De werknemer zal deze arbeidsongeschiktheid dan wel moeten staven met een doktersbriefje, anders is hij onwettig afwezig.
U bevestigt uw beslissing best steeds met een aangetekende verwittiging, waar u getuigenverklaringen van collega's aan toevoegt. Op die manier bouwt u een dossier op dat na een tijdje zou kunnen uitmonden in een ontslag om dringende reden wegens herhaalde fout.
Anders wordt het wanneer de dronken werknemer fysiek of verbaal agressief zou worden tegen klanten, collega's of uzelf. In dat geval zullen de feiten bepalen of een ontslag om dringende reden al dan niet aan de orde is. In het laatste geval dient u wel onmiddellijk te reageren.
Sinds 2009 is elke werkgever bovendien verplicht om een preventief alcohol- en drugbeleid uit te werken. Hebt u geen eigen beleid uitgewerkt, zoals in de meeste ondernemingen het geval zal zijn, dan dient u de richtlijnen te volgen die in CAO 100 werden uitgewerkt. Zorg ervoor dat deze CAO zich in bijlage bij uw arbeidsreglement bevindt of vraag er anders naar bij uw sociaal bureau.
Deze CAO voorziet onder andere in het aanbieden van begeleiding door uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Wordt u geconfronteerd met alcoholmisbruik binnen uw onderneming, verwijs uw werknemer dan schriftelijk door naar deze dienst. Mocht er ooit sprake zijn van ontslag, dan kan u tenminste aantonen dat u uw werknemer hebt trachten te helpen. Dit betekent nog niet dat het ontslag in dit geval zonder meer door een arbeidsrechtbank zal worden aanvaard, maar het verhoogt alleszins uw slaagkansen.