Eerder kon u in onze nieuwsbrief al lezen hoe het re-integratietraject voor langdurig zieken sinds 1 oktober niet langer kan leiden contractbeëindiging wegens medische overmacht. Het re-integratietraject is hierdoor nog uitsluitend gericht op werkhervatting. Op de nieuwe procedure om een arbeidsovereenkomst om medische redenen te beëindigen was het nog even wachten. Zopas verscheen de nieuwe wet, die ook de bewuste gedeeltelijke afschaffing van het doktersbriefje regelt.
Net zoals het oude re-integratietraject en het re-integratietraject 2.0, verloopt ook het traject medische overmacht via de externe dienst, meer bepaald de preventieadviseur-arbeidsarts. Het traject verloopt in drie stappen.
Stap 1: het verzoek aan de arbeidsarts
Het verzoek tot vaststelling van de definitieve arbeidsongeschiktheid kan nog steeds door zowel de werkgever als door de werknemer worden ingediend. Het verzoek wordt aangetekend verstuurd, met een kopie naar de andere partij.
Waar de (re-integratie-)procedure voorheen door de werkgever na 4 maanden ongeschiktheid kon opgestart worden, door de werknemer zelfs vroeger, kan dat nu pas vanaf 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid. Elke effectieve werkhervatting – dus geen vakantie, feestdagen, vrije dagen, tijdskredieten,… - onderbreekt deze periode, tenzij de werknemer binnen de 14 dagen opnieuw arbeidsongeschikt wordt.
Bovendien mag in deze periode geen re-integratietraject lopende zijn.
Komt het initiatief van de werkgever, dan zal die de werknemer over de twee volgende zaken moeten informeren:
-
dat de werknemer, indien zou blijken dat hij het overeengekomen werk niet meer kan uitvoeren, de arbeidsarts kan vragen om de mogelijkheid te onderzoeken of ander of aangepast werk nog wel mogelijk is;
-
dat de werknemer zich kan laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging indien die er zou zijn in het bedrijf.
Stap 2: het onderzoek door de arbeidsarts
De arbeidsarts nodigt de werknemer uit voor een onderzoek waarin hij specifiek zal nagaan of de werknemer definitief ongeschikt is om het overeengekomen werk uit te voeren. Dit kan ten vroegste 10 kalenderdagen na de kennisgeving. Behalve de werknemer, kan de arbeidsarts ook de werkpost van de werknemer onderzoeken en, indien de werknemer hiermee akkoord gaat, overleg plegen met diens behandelende arts of de adviserend arts van de mutualiteit.
Indien de werknemer dit schriftelijk heeft aangegeven, zal de arbeidsarts ook onderzoeken of aangepast of ander werk eventueel wel mogelijk is gegeven de gezondheidstoestand van de werknemer.
Gaat de werknemer drie keer niet in op de uitnodiging van de arbeidsarts waarbij er telkens minstens 14 dagen zit tussen elke uitnodiging, dan zal die dat aan de werkgever melden. De werkgever kan dan eventueel sancties nemen. In de praktijk valt nog af te wachten hoe rechtbanken zullen reageren op een ontslag om dringende reden in zulke gevallen.
Stap 3: de vaststelling door de arbeidsarts
Uiterlijk 3 maanden na de kennisgeving deelt de arbeidsarts zijn oordeel mee in een aangetekende brief aan werknemer en werkgever.
Hierin moet worden aangegeven of de werknemer heeft gevraagd om een re-integratietraject op te starten. Is dat het geval, dan zal dat eerst doorlopen moeten worden. Ook als de werknemer geen re-integratietraject had aangevraagd, kan hij dat alsnog binnen de 7 kalenderdagen na ontvangst van de vaststelling doen.
Stelt de arbeidsarts geen definitieve ongeschiktheid vast, dan stopt hier de procedure. Pas na opnieuw negen maanden van ononderbroken arbeidsongeschiktheid kan een nieuwe procedure worden opgestart. Er kan eventueel wel een re-integratietraject worden opgestart.
Hetzelfde geldt wanneer de werknemer niet kan onderzocht worden, of wanneer om medische redenen (voorlopig) geen beslissing kan worden genomen.
Stelt de arbeidsarts wel de definitieve arbeidsongeschiktheid vast, dan kan de werknemer hiertegen binnen de 21 dagen na ontvangst van de vaststelling in beroep gaan. Dat beroep moet aangetekend verstuurd worden naar de sociale inspectie en naar de werkgever. Gaat de werknemer niet in beroep, dan staat de definitieve ongeschiktheid vast.
Gaat de werknemer wel in beroep, dan zal de arts-inspecteur samen met de arbeidsarts en de behandelende arts binnen de 42 kalenderdagen na ontvangst van het beroep een beslissing nemen.
Wordt de werknemer in het gelijk gesteld, dan stopt hier de procedure. Pas na opnieuw negen maanden van ononderbroken arbeidsongeschiktheid kan een nieuwe procedure worden opgestart. In het andere geval staat de definitieve arbeidsongeschiktheid vast. Dit betekent echter nog niet meteen dat de arbeidsovereenkomst kan beëindigd worden. Dat kan pas indien:
-
de werknemer niet heeft gevraagd om een re-integratietraject op te starten;
-
wel om een re-integratietraject heeft gevraagd, maar uit een gemotiveerd verslag van de werkgever blijkt dat er geen plan voor ander of aangepast werk kan worden opgemaakt;
-
wel om een re-integratietraject heeft gevraagd, maar de werknemer weigert het plan van de werkgever.
Net zoals dat in de oude procedure het geval was, dient tot slot de beëindiging nog formeel te worden vastgelegd in een ontslagbrief van de werkgever of in een onderling akkoord.
Ingangsdatum
De nieuwe regels gaan in vanaf 28 november 2022. Vanaf deze datum kunnen ook dat re-integratietrajecten die opgestart waren voor deze datum niet meer kunnen leiden tot ontslag wegens medische overmacht.
Lees ook:
Nieuwe re-integratieprocedure arbeidsongeschikte werknemers leidt niet meer tot contractbeëindiging medische overmacht
Arbeidsarts moet voortaan zelf contact opnemen met werknemers die vier weken ziek zijn