27 maart '12
Studenten en hun 50 werkdagen: wat na het eerste kwartaal?
U reserveerde voor 2012 een aantal dagen voor uw student(e) en die student(e) heeft minder dagen gewerkt dan hetgeen werd gereserveerd.
Voorbeeld 1: u reserveerde de 50 dagen van uw student(e) als volgt:
- Kwartaal 1: 13 dagen
- Kwartaal 2: 13 dagen
- Kwartaal 3: 13 dagen
- Kwartaal 4: 11 dagen
Na het eerste kwartaal, dient u een DmfA aangifte in met slechts 10 dagen.
Gevolg: aangezien er nog dagen werden gereserveerd door u in één of meerdere volgende kwartalen van dit kalenderjaar, gebeurt er niets met het contingent. Dit blijft op 0 dagen staan.
Een andere werkgever kan dus geen gebruik maken van deze student om hem tewerk te stellen met de solidariteitsbijdragen.
Ook al heeft u de student voor 50 dagen gereserveerd, maar hem voor slechts 10 dagen tewerkgesteld in het eerste kwartaal, kan u de student in de volgende kwartalen nog tewerkstellen voor 40 dagen. Die 3 dagen die u minder heeft gebruikt in het eerste kwartaal dan gereserveerd, kan u dus nog opnemen in een ander kwartaal bovenop de dagen die voor die kwartalen waren gereserveerd.
De "eindafrekening" wordt pas door de RSZ gemaakt nadat de DmfA van het laatste kwartaal waarvoor er dagen zijn gereserveerd, werd ingediend. M.a.w., zolang er in een volgend kwartaal nog dagen zijn gereserveerd, maakt de RSZ nog geen "eindafrekening" van hetgeen werd gereserveerd en uiteindelijk werd gebruikt (gewoonweg omdat ze nog niet in de mogelijkheid zijn om dit te doen, aangezien nog niet alle gegevens definitief zijn).
Anders is het wanneer u voor die student in een volgend kwartaal geen dagen meer heeft gereserveerd.
Voorbeeld 2: u reserveerde de 50 dagen van uw student(e) als volgt:
- Kwartaal 1: 50 dagen
Na het eerste kwartaal, dient u een DmfA aangifte in met slechts 10 dagen.
Gevolg: aangezien er geen dagen meer werden gereserveerd door u in één of meerdere volgende kwartalen van dit kalenderjaar, kan de eindafrekening door de RSZ nu al gebeuren.
De RSZ zal zien dat er van de 50 dagen slechts 10 werden gebruikt en zal de overige 40 dagen vrijgeven, zodat de student alsnog kan werken onder de solidariteitsbijdragen bij de werkgever die deze dagen reserveert.
Had u deze dagen gereserveerd maar niet gebruikt, bent u deze dus kwijt! Niettemin kan u opnieuw dagen reserveren voor zover er nog dagen in het contingent overblijven. Hierbij maakt u evenveel kans als de andere werkgevers om nog dagen te kunnen reserveren.
Opgelet: de RSZ laat weten dat het geenszins de bedoeling is om 50 dagen te reserveren om dan "te zien of we ze gaan opgebruiken". Het is de bedoeling dat er eerst en vooral met de student aan arbeidsovereenkomst voor studenten wordt afgesloten en dat op basis van die overeenkomst een aantal dagen via dimona worden gereserveerd.