Zowel voor arbeiders als bedienden zal de in acht te nemen opzeggingstermijn mede bepaald worden door de anciënniteit die de werknemer in de onderneming bezit. Om de toepasselijke opzeggingstermijn te berekenen, moest u tot vorig jaar geen rekening houden met de eventuele periode(s) die de werknemer als uitzendkracht in de onderneming heeft gepresteerd.
Een uitzendkracht is immers niet in dienst van de werkgever - gebruiker, maar is een werknemer van het uitzendkantoor. Vanaf 2012 zal u echter met bepaalde periodes van uitzendarbeid wel rekening moeten houden.
De nieuwe regeling is van toepassing op arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering aanvangt vanaf 1 januari 2012. Zij geldt echter niet wanneer de werknemer reeds verbonden is geweest door een arbeidsovereenkomst vóór 1 januari 2012 en er geen onderbreking is van meer dan zeven dagen tussen beide contracten.
Vanaf dit jaar komen vroegere periodes van uitzendarbeid wel in aanmerking voor de berekening van de opzeggingstermijn, wanneer:
-
het ontslag wordt gegeven door de werkgever;
-
de functie bij de werkgever identiek is aan de functie die als uitzendkracht werd uitgeoefend;
-
de aanwerving volgt op de periode van uitzendarbeid
Gaat het over verschillende interimcontracten, wordt alleen rekening gehouden met die contracten die niet meer dan 7 dagen van elkaar gescheiden zijn. In ieder geval moet u met maximaal 1 jaar interimarbeid rekening houden, zelfs al is de anciënniteit van de uitzendkracht groter dan dat .
Voorbeeld:
Een arbeider-uitzendkracht wordt bij u tewerkgesteld als keukenhulp van:
- 1 februari 2012 tot en met 14 februari 2012
- 21 februari 2012 tot en met 31 maart 2012
- 14 april 2012 tot en met 13 mei 2012
- 20 mei 2012 tot en met 30 juni 2012.
Op 1 juli 2012 wordt hij definitief aangeworven als keukenhulp met een contract van onbepaalde duur. Op 31 oktober wordt hij echter ontslagen. Tussen het tweede en het derde interim-contract liggen meer dan zeven dagen dus voor de anciënniteit dient u alleen mede rekening te houden met de laatste twee periodes van uitzendarbeid
Bron: Horeca Echo